Tyskland

Rheinhessen

Kai Schätzel

"Schätzel er en af de mest spændende og interessante vinmagere i den nye udvikling af tysk vinkultur"...sådan skriver MW Stephan Reinhardt (Robert Parker) om Kai Schätzel. Mad- og vinmagasinet Gastros egen René Langdahl Jørgensen kalder i  "Årets bedste vine 2019" sit besøg hos Kai for årets mest mindeværdige kælderbesøg. Inden denne artikel havde jeg selv besøgt Schätzel med 9 andre sommelier i foråret, og begejstringen ville ingen ende tage. Kai er detaljernes mester og har på rekordtid opnået nærmest kultstatus for sine vine - ikke blot de tørre - men så sandelig også de halvtørre i form af KabiNett og ikke mindst GG Pettenthal. Selve familien har dyrket vin i 650 år men siden 2007 har Kai stået i spidsen for Weingut Schätzel. Kai selv begyndte allerede sit kælderarbejde i 1996 samtidig med, at han passede studierne. Dengang var familiedomænet blot 5 ha fordelt på Heiligenbaum, Hipping, Ölberg og Pettenthal, primært beplantet med riesling men også med Spätburgunder og Silvaner. Sidstnævnte udgør en milepæl for naturvine på Silvaner i form af hans Querkopf fra grand-cru-marken (GG) Nackenheim. I dag er det samlede markareal vokset til 14 ha. Markerne dyrkes med stor omtanke og efter at være vendt gradvist tilbage til gamle traditionelle vinifikationsmetoder i kælderen, har Kai de seneste år eksperimenteret og optimeret på så sikker vis, at visse anmeldere i dag kalder vinene for skræmmende gode!!! Macerationstiden varier men er oftest 24 timer før presning, hvorefter de spontangæres færdige i store 600-1.200 liters brugte træfade med efterfølgende betragtelig bærmekontakt.

Markus Fries (ØKO)