Frankrig

Jura

Dom de la Renardiére

Jean-Michel Petit står bag dette lille domaine på blot 7,5 ha i Jura i det østlige Frankrig på grænsen til Schweiz nærmere bestemt den lille landsby Pupillin syd for Arbois. Store vine fra et lille område hvor kun 10 % af den fremstillede vin eksporteres. Jean-Michels vine regnes for at være blandt nogle af de bedste i Jura. Domaine de la Renardiere (eller blandt venner blot kaldt "Rævehulen") startede i 1990 og har siden 2012 været certificeret økologisk. Der er lige dele plantet blå druer bestående af Ploussard, Pinot Noir samt Trousseau - og grønne druer i form af Chardonnay og Savignin. Er du ikke bekendt med Jura-vine er de langt hen af vejen at sammenligne med naboregionen Bourgogne en times kørsel vest derfra - om end med et naturligt twist.

Jean-Michel (JM) sværger da også til en - for området - traditionel vinfremstillings-metode, hvor der kun gøres brug af naturgær, ligesom svovling af vinene kun bruges, når det skønnes nødvendigt. Rødvinene lagres på store franske træfade såkaldte "Foudres", mens hvidvinene ofte kombineres med en tur på både små ældre Barriques og førnævnte fade.

JM er personlig ven af Pierre Overnoy, som har samme kultstatus for Jura, som Domaine Romanée Conti har for Bourgogne. Under et af mine besøg i "Rævehulen" fortalte JM mig om hans hustrus 50 års fødselsdagsfedst i 2016, hvor Pierre Overnoy naturligvis var inviteret med som gæst og med sig havde bragt en rødvin (vistnok Ploussard/Pinot-blend) fra sin private kælder fra fødselarens fødselsår; nemlig 1966.

Overnoy fik behørigt en af de andre gæster til at servere den blindt for selskabet. Alle gættede enten slut-90´erne eller start-00´erne på vinen, som viste sig at være i absolut topform til trods for, at der var tale om en 50 år gammel naturvin uden tilsat svovl. Så når jeg får spørgsmålet fra mine vinelever om, hvor lang tid, naturvin kan holde sig sammenlignet med konventionel svovlet vin, så kunne dette meget vel være svaret.